Search Box

duminică, 4 iulie 2010

Lecţie pentru voi


Lăsaţi-vă timp, vă veţi ierta. Cu cât încercaţi să compensaţi prin cuvinte dulci tot răul făcut acum mult timp, cu atât mai mult vă veţi pierde speranţa că vă veţi putea ierta reciproc greşelile şi asta din cauză că, inconştient, inimile voastre neîncetat se resping. În inimile voastre sunt adunate prea multe răutăţi, prea multă ură. Uneori vreţi să fiţi prieteni, alteori vă jigniţi fără să realizaţi de ce aţi făcut asta, care a fost mai exact motivul. Deocamdată nu vă lăsaţi privirile să se intersecteze la colţul unde vă întâlneaţi mereu vara, unde vă înroşeaţi fără ca măcar să vă salutaţi şi apoi treceaţi cu gândul că penibilitatea acelui moment nu o veţi uita niciodată... Acum ştiţi amândoi, nu a fost penibilitate, a fost doar un farmec care v-a zăpăcit, un farmec care încă nu vă lasă să deveniţi prieteni. Ea te urăşte pentru orgoliul şi nerăbdarea ta, tu o dispreţuieşti pentru faptul că mereu te-a sufocat şi mereu te-a făcut să te simţi subapreciat de ea. Acum, v-aţi maturizat amândoi şi, poate, chiar aţi devenit mai înţelepţi, astfel încât veţi începe să acceptaţi personalitatea celuilalt cu mai multă toleranţă, astfel încât să deveniţi prieteni.

Of, dragii mei, eu vă iubesc mult pe amândoi. Îmi eraţi foarte dragi când începeaţi dintr-un nimic să ţipaţi unul la altul, apoi amândoi vă opreaţi, vă uitaţi în ochii celuilalt şi vi se citea pe faţă simpatia pe care o purtaţi unul faţă de altul. În cele din urmă, tăcuţi, vă întorceaţi cu spatele şi vă începărtaţi unul de altul, cu mii de remuşcări simţindu-le în voi. Mai erau momentele când vă vorbeaţi pe la spate, iar când vă întâlneaţi vă luaţi de păr, vă dădeaţi palme, până oboseaţi amândoi şi finalizaţi cu o înjurătură pe care o auzea toată strada. Toate astea s-au întâmplat din cauză că voi v-aţi recunoscut sentimentele într-o singură zi, o zi numai a voastră. Atunci a fost momentul vostru de adevăr, de iubire. Atunci aţi cunoscut sentimentele curate, frumoase, pe care le puteţi simţi, v-aţi cunoscut o altă parte din voi. Certurile au venit mai apoi din cauza frustrărilor, iar frustrările din cauza lipsei voastre de curaj să luptaţi pentru ceea ce simţiţi, contra tuturor. Lumea, dar mai ales voi, v-aţi distrus iubirea, care trebuia să fie ceva frumos. Şi a fost. A fost pentru că mereu aţi ştiut din ziua aceea, că vă iubiţi, chiar dacă timpul a acoperit totul, iar certurile aduceau îndoieli. Aţi ştiut totuşi, mereu, să vă citiţi iubirea în ochi, dar se pare că nu a fost de ajuns să învingeţi. Eu vă iubesc. Mi-a părut rău de voi, dar acum vreau să fiţi prieteni mai mult ca oricând. 
Trebuie să învăţaţi să simţiţi fericirea celuilalt fără să fiţi răniţi. Ea te va vedea de mână cu o fată, tu o vei vedea cu un băiat în parc, iar astea trebuie să fie un motiv să fiţi bucuroşi unul pentru altul, pentru faptul că în sfârşit aţi putut să vă găsiţi un sprijin şi iubirea cuiva. 
Când veţi trece peste toate resentimentele şi nu veţi mai simţi ranchiună, ci doar fericire, atunci da, veţi putea fi prieteni. Ea te va ierta, tu o vei ierta. Dar până aici, mai aveţi multe de simţit şi de înfruntat. Aveţi de învăţat să mergeţi împreună în prezent şi viitor ca simpli prieteni, dar niciodată în trecut. Între voi va fi o prietenie adevărată. Simt eu asta. 
Voi ce spuneţi? Prietenie după iubire...  e oare sănătos? 

8 comentarii:

 1. Ei bine .. Prietenie dupa iubire . Pana la a pune intrebarea daca e sanatos, ar trebui sa te intrebi daca e posibil . De obicei, cand e dragoste adevarata, nu doar o copilarie sau vreo joaca, e mai greu sa se formeze o prietenie . Atata timp cat a fost iubire .. Dragostea de obicei nu dispare usor, si chiar daca cei doi se intalnesc dupa mult timp, tot apare acel ceva, care nu ii lasa sa fie prieteni, ci ii face sa isi doreasca mai mult . Cu siguranta, daca acest lucru este posibil, nu este chiar atat de sanatos. Te va rascoli, te va face sa iti aduci aminte toate momentele petrecute cu el si nu te va lasa sa mergi mai departe, sa treci peste ..
  In rest, Bafta !! :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Toate ranile se vindeca! poate fi si prietenie daca constiinta invinge gandurile care vin din ura sau minciuna!

  RăspundețiȘtergere
 3. Ai un premiu la mine pe blog.Il meriti din plin!

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu cred ca as putea...desi as vrea, desi poate ar fi mai bine...Prietenie si apoi dragoste, da, asta se intalneste destul de des...dar dragoste si apoi prietenie...mmmm....nu prea...eu una nu cred ca as fi capabila de asta....amicitie, o chestie mai mult sau mai putin indiferenta...poate, dar prietenie....nope..no way!

  RăspundețiȘtergere
 5. sincer, nici eu nu as fi capabila, desi as vrea mult sa fiu... eh... totul sau nimic! :))

  RăspundețiȘtergere
 6. Da, e greu dar nu imposibil... si apoi prietenia poate fi mai puternica decat dragostea...
  Daca dragostea nu s-a materializat, inseamna ca nu sunteti sortiti sa fiti pereche...

  RăspundețiȘtergere
 7. E greu de realizat. Mai ales daca unuia dintre ei ii face placere sa il chinuie pe celalalt. Nu stiu daca e posibil, atunci cand e vorba de doi, mereu vor ramane incerte lucrurile. In viata nu prea avem parte de certitudini... sau poate prea putin...

  RăspundețiȘtergere